sâmbătă, 8 aprilie 2017

4 tehnici de manipulare

Daca este un subiect ce te atrage iti recomand sa citesti “Totul despre psihologia persuasiunii”, Robert B. Cialdini – este geniala cartea si ai sa observe nenumarate situatii in care ajungi sa fii manipulat, fara sa realizezi evident.

Suntem manipulate in situatii pe care le intalnim zilnic, de parinti, de colegi sau de prieteni, fara sa realizam. Iar atunci cand realizam, de cele mai multe ori persoana respective deja a obtinut ce si-a dorit.

Din pacate acceptam sa fim manipulate si cu voia noastra, din dorinta de a ne integra sau de a fi acceptati. Insa de multe ori suntem si noi manipulatori, din dorinta de a obtine, a atinge un anumit scop. Daca dorintele, convingerile nu coincide cu cele ale unei alte persoane, aflata in aceeasi conjunctura, apelam la anumite tactici pentru a-I convinge.

Cum manipulam?

Favorurile. Treaba asta mi-a ramas in minte din cartea mai sus mentionata, si m-a frapat intrucat am realizat cat de mare dreptate are autorul. Efectul Benjamin Franklin, presupune ca atunci cand faci un favor unei persoane – aceea se va simti indatorata fata de tine. A exista un studio de caz in SUA, unde diverse persoane ce incercau sa vanda anumite produse, in prima instanta ofereau cate o floare cumparatorului si dupa cateva minute le prezentau produsele.

Imita. Daca vom incerca intr-un grup sa imitam gesturile, atitudinea unei persoane, poate exista confirmarea pentru acea persoana ca este una remarcata, creand un sentiment de mandrie si magulire.

Aproba, dand din cap. Alaturi de imitare, daca vom da din cap in cadrul unei discutii, interlocutorul va avea aceeasi tendinta. Deci sanse mult mai mari sa fie de acord cu ce ne propusesem de la bun inceput.

Tinteste sus. Aceasta tehnica este geniala, de mare ajutor persoanelor ce lucreaza in mod special in vanzari si nu numai. Sa spunem ca vrei sa vinzi niste cosmetice. Cere mult mai mult decat iti doresti de fapt. Da, poti avea succes. Sa spunem ca vrei sa vinzi un rimel, pretul lui fiind de 50 lei. Cere 80 lei pe el. Cumparatorul evident te va refuza. Adopta o atitudine intelegatoare si lasa la pret. Pretul lui real. Persoana in cauza se poate simti prost ca te-a refuzat deja o data, sansele sa accepte de aceasta data fiind mari. Plus ca va avea impresia ca a facut o adevarata afacere.